Válogatás a legújabb gyermek és ifjúsági könyveinkből!

 

Leiner Laura: Egyszer - Bexi-sorozat 6. kötetLeiner Laura: Egyszer - Bexi-sorozat 6. kötet

Bexi kezd besokallni a popszakmától.
A lehetőség, hogy folytathatja tanulmányait, ráadásul olyasmivel foglalkozhat, amit igazán szeret, miközben megmaradnak neki a barátai, Aszádék, Antiék, Körte és persze a legfontosabb, Nagy Márk... túl szép, hogy igaz legyen.
Azután az őrült hét után a balatoni nyaralóban minden megváltozott, Bexi és Nagy Márk kézen fogva léptek be, hogy együtt nézzenek szembe a kiadó tulajdonosával, de nem biztos, hogy a kapcsolatuk kibírja mindazt, ami rájuk vár.

 

 

 

 

 

Scooby Doo és a focipálya rémeScooby Doo és a focipálya réme

Ha Scooby-Doo és a Rejtélyes Ötös focizni indul, biztosan különleges meccs vár rájuk. Főleg, ha valami vagy valaki kísért a focipályán, és elriasztja onnan a játékosokat! Vajon a banda képes lesz lerántani a leplet erről a rejtélyről? És marad még idejük lőni néhány gólt is? Rajta, Scooby-Doo, neked szurkolunk!

 

 

 

 

 

Krisp, Caleb: Ivy Pocket és az ÓragyémántKrisp, Caleb: Ivy Pocket és az Óragyémánt

Ivy Pocket egy átlagos szobalány, aki átlagon felülinek képzeli magát. Miután munkaadója inkább elszökik Dél-Amerikába, mint hogy tovább élvezze a társaságát, ifjú hősnőnk egyedül marad koszt és kvártély nélkül Párizsban
Ekkor Ivy váratlanul testhezálló feladatot kap. Fejedelmi fizetség ellenében Angliába kell vinnie a titokzatos Óragyémántot, hogy a születésnapos (és roppant ellenszenves) Matilda Butterfield nyakába akassza.
A szobalány azonban hamarosan sötét rejtélyek és gyilkosságok hálójában, na meg egy összeesküvés kellős közepén találja magát. Mindenki az Óragyémántra feni a fogát, hiszen a kő valójában átjáró egy másik világba
És ekkor történt. Ismét fellobbant bennem a vágy, mint a grófnő hálószobájában. Őrült vágy. Kétségbeesett kényszer. Egyetlen dolgot akartam: felvenni a nyakláncot. A nyakamba akasztani. Látni magam az Óragyémánttal a nyakamban. Igen, igen, megígértem a grófnőnek, hogy nem teszem. De mi baj lehet belőle? Felpróbálom, csak egy másodpercre. Vagy egy-két percre. Aztán leveszem. Soha senki nem tudja meg.

 

 

 

Davide Cali: Azért késtem az iskolából, mert...Davide Cali: Azért késtem az iskolából, mert...

Késtél az iskolából?
Akkor ez a te könyved! De vigyázz! Minden kifogás csak egyszer használható!
A szerző párostól már megjelent: AZÉRT nem írtam leckét, MERT...
Szerezd be, hogy mindig legyen egy jó indok a fejedben!

 

 

 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya - Télapó, KarácsonyBartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya - Télapó, Karácsony

Emlékszel még Bogyóra és Babócára? A csigafiú és a katicalány most együtt várják a Télapót és izgatottan készülnek a karácsonyra. De vajon hova tűnt Bogyó ajándéka? És minek örülne a százlábú?

 

 

 

Christian Tielmann: Berci és az elképesztően jó focimeccsChristian Tielmann: Berci és az elképesztően jó focimeccs

Bercinek elege van már abból, hogy a 3/a mindig veszít fociban a 4/b ellen. Nagyon reméli, hogy a sportnapon végre fordul a kocka. De még a legjobb edző sem tehet semmit, ha a csapat tagjai folyton veszekednek. Ahogy ezt Bercitől megszoktuk, most is sikerül megtalálnia a megoldást: a tökéletes kabalát, akinek nagy szerepe van abban, hogy a csapat végre összekapja magát, sőt, még talán a meccset is megnyeri!

 

 

 

 

 

Mathilde Bonetti: Martina naplója - Medvebocs az éjszakábanMathilde Bonetti: Martina naplója - Medvebocs az éjszakában

"Hirtelen megfordultam. Ha mindez csak tréfa, akkor én…én…. De nem az volt. Mert ott, a föld út kellős közepén, egy sötét bundás kismackó hevert. A kezemet izgalmamban a számhoz emeltem és majdnem felkiáltottam. Képtelen vagyok leírni az érzést. A mackó alig volt nagyobb mint egy spániel. Az elején azt gondoltam, hogy csak a képzeletem játszik velem…."

 

 

 

 

 

Rachel Cohn; David Levithan: Dash és Lily 12 napja - Dash és Lily második karácsonyaRachel Cohn; David Levithan: Dash és Lily 12 napja - Dash és Lily második karácsonya

Dash és Lily életük legszebb karácsonyát élték át tavaly (az előző kötetben), miután különös rejtvények megfejtésével egymásra találtak. Eltelt egy év, megint küszöbön a nagy ünnep, ám úgy tűnik, most rögösebb út vezet a boldogsághoz. Lily imádott nagypapája szívinfarktust kapott, és lassú lábadozása beárnyékolja a vidámságáról híres lány mindennapjait. Még karácsonyfát is elfelejt venni. Ráadásul mintha Dashsel kezdenének eltávolodni egymástól: kapcsolatukon repedések keletkeznek. Dashnek tizenkét napja marad, hogy félretegye a karácsonnyal kapcsolatos fenntartásait, és megpróbálja átragasztani barátnőjére a New York utcáit belengő ünnepi hangulatot. Küldetéséhez kénytelen igénybe venni furcsa barátai, valamint Lily ellenséges bátyja, Langston segítségét is. Vajon sikerül meghozniuk Lily kedvét a karácsonyhoz? Olvadásnak indul-e a szerelmesek közötti fagyos légkör? Dash és Lily legújabb, megpróbáltatásoktól sem mentes adventi kalandjai garantáltan megdobogtatják majd az olvasók szívét.

 

 

 

 

 

Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstülLizzy Charles: Zűröstül-bőröstül

Ez lehetett volna Lucy tökéletes nyara: édes semmittevés a strandon az új pasijával és a legjobb barátnőjével, lazulás a haverokkal... Kell ennél jobb? De az anyja persze megint mindent elszúrt. Oké, Lucy tényleg kiszökött abba a buliba. Na és? Hát nem fogják fel a szülei, hogy nem hagyhatta ki az év partiját? A tökéletes nyár helyett egyből nyári munkára vezénylik: házakat kell festenie, ami épp elég gáz, de hogy Justin Marshall legyen a főnöke? Na ez viccnek is rossz! Jó, látványnak elviselhető a srác. Vagyis inkább nyálcsorgató. Ettől még az őrületbe kergeti Lucyt az állandó parancsolgatásával és okoskodásával, meg azzal, hogy miatta a lány mindent megkérdőjelez, amit magáról és az életéről gondolt. Nem, Lucy egyáltalán nem ilyen nyárra vágyott, köszöni szépen. Viszont... talán pont ilyenre volt szüksége.

 

 

 

 

Anna Woltz: Tess és én életem legfurcsább heteAnna Woltz: Tess és én életem legfurcsább hete

A vakáció első napján a bátyám eltörte a lábát. Szóval elég rosszul járt, de nekem pont ez volt a szerencsém, mert a rendelőnél találkoztam Tess-szel. Tess szeme barna, és arany pöttyöcskék vannak benne. Sosem kér bocsánatot és szeret parancsolgatni. Az apja nem is tud arról, hogy létezik. Csak egy hete van, hogy megismerje az apját. Nekem is csak egy hetem van, hogy vele legyek. Úgyhogy segítek neki. Hét napig vagyunk a szigeten, de ez életem legfurcsább és legboldogabb hete.
Töltsd Tess-szel és Samuellel ezt az izgalmas hetet, melynek során a tizenegy éves Tess megszelídíti az apukáját, a tízéves Samuel pedig rengeteget gondolkodik barátságról és családról, örök búcsúról és az első szerelemről.

 

 

 

 

 

Dawn Isaac: 101 ötletes játék gyerekeknek esős napokraDawn Isaac: 101 ötletes játék gyerekeknek esős napokra

Csak mert kint esik az eső, még nem kell a képernyőt bámulnod, ugye tudod?
Főleg, ha lehet kempingezni a lakásban, rendezhetsz vajköpülő versenyt, építhetsz babaházat vagy akadálypályát a nappaliban, megtanulhatsz bűvésztrükköket, készíthetsz saját kezűleg puzzle-t, fölfedezhetsz egy vulkánt, keverhetsz festéket habfürdőből, játszhatsz kéz nélküli pingpongot, ültethetsz konyhakertet zöldség maradékból és még kipróbálhatsz további 91 olyan ötletet, amely jó móka lesz esős napokra.

 

 

 

Ruth Symes: Bella Donna - Vajákos útRuth Symes: Bella Donna - Vajákos út

A legtöbb kislány arról álmodik, hogy hercegnő lesz ám Bella világ életében boszorkány akart lenni. Csak egyetlen dologra vágyik még ennél is jobban: egy olyan családra, akik majd örökbe fogadják és hazaviszik őt abból a gyermekotthonból, ahol születése óta él. De egyetlen jelentkező sem elég jó, míg egy szép napon meg nem jelenik Lili... Vajon valóra tudja-e váltani Bella minden álmát?

 

 

 

 

 

 

Ruth Symes: Bella Donna - VarázsözönRuth Symes: Bella Donna - Varázsözön

Bella Donna első ránézésre pontosan olyan, mint bármelyik kislány bármelyik iskolában ám van egy nagy titka: igazából boszorkány! Egy szép napon elhatározza, hogy megnyeri a Boszitanoncok igézőversenyét, még akkor is, ha rengeteget kell hozzá gyakorolnia. Ám egyre furcsább dolgok történnek az iskolában, amelyek elgondolkodtatják arról, hogy tud-e uralkodni egyáltalán a varázserején?

 

 

 

 

 

 

Star Wars - A galaxis űrlényeiStar Wars - A galaxis űrlényei

Tudj meg mindent a Star Wars-univerzmum legnépszerűbb űrlényeiről!
Rengeteg érdekes információt olvashatsz a galaxisban élő fajokról, az abednedóktól a melittókon át egészen a vukikig, sőt, a legismertebb képviselőiket is tanulmányozhatod! A könyv telis-tele van színes fotókkal, kevéssé ismert tényekkel és érdekességekkel. Az utolsó lapon található, kihajtható mellékletben pedig felfedezheted Az ébredő Erő űrlényeit is!

 

 

 

Jason Fry: Star Wars - Zsivány Egyes - Titkos küldetésJason Fry: Star Wars - Zsivány Egyes - Titkos küldetés

Lázadj fel a Galaktikus Birodalom ellen a Zsivány Egyes hőseivel!
A Birodalom szörnyű fegyvert épített. Vajon a lázadók képesek lesznek a fenyegetés útjába állni, mielőtt túl késő lenne? Állj melléjük, és légy tanúja annak, ahogy küldetésük során parancsokat megtagadva, bátran kockáztatják az életüket!
A kezdő olvasóknak szánt Star Wars- olvasókönyv-sorozat segít az olvasás megszerettetésében, az önálló olvasás elsajátításában. A gazdagon illusztrált, izgalmas történet, a sok érdekes információ, és a játékos tesztkérdések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasás a legkisebbek számára is szórakoztató és sikerélményekben gazdag időtöltéssé váljon.

 

 

 

 

Farkas Kriszta; Horváth Kati: Málna mesék - A sűrű hétköznapokrólFarkas Kriszta; Horváth Kati: Málna mesék - A sűrű hétköznapokról

Neked is fejtörést okoz, hogy csatlakozz-e a délutánonként a városon átcikázó, betáblázott órarendű gyerekek szüleinek táborához?
Vagy inkább nyugodtan dőlj hátra, és engedd el ezt a problémakört, hiszen te is felnőttél valahogyan annak idején – különórák nélkül?
Most akkor angolra, balettra és lovagolni vidd a gyerekedet, netán furulyázni és úszni, vagy leginkább sehová?
És ha viszed, akkor hogyan marad idő a játékra, a legkedvesebb közös elfoglaltságokra?
Nem vagy egyedül: a könyvben szereplő kislány, Málna szüleit pont ugyanezek a kérdések foglalkoztatják… és nem véletlenül, hiszen úgy tűnik, a család életében egyszer csak minden a feje tetejére állt.
A kötet e manapság nagyon jellemző dilemmában nyújt segítséget a szülőknek.
Olvasd fel a kisgyereknek a könyv elején szereplő kedves mesét – és próbáld ki az utána következő „különóra-kalauzban” felsorakoztatott praktikus tanácsokat, amelyeket a szerző a legújabb pszichológiai kutatások alapján állított össze.

 

Bálint Ágnes: Vízitündér, vízimanóBálint Ágnes: Vízitündér, vízimanó

Bálint Ágnes Duna mellett játszódó történeteinek szereplői Vivike, a vízitündér, Valdi, a vízimanó, valamint barátaik, a békák, darazsak, tücskök és egyéb kis rovarok. Kalandjaik során úgy adnak ismereteket az évszakokról, az életről, a világról, hogy közben nem akarnak mást, mint elmesélni a vízitündér és a vízimanó egymásra találását és szerelmét.
A kötet új formában való kiadása tisztelgés a szerző előtt, akinek ez volt az utolsó könyve. A kedves történetek Pásztohy Panka elbűvölő illusztrációi által elevenednek meg.

 

 

 

Telegdi Ágnes: Ó, azok a csodálatos állatok - Állatkerti történetekTelegdi Ágnes: Ó, azok a csodálatos állatok - Állatkerti történetek

Miért szeretnek a kaliforniai oroszlánfókák labdával játszani? Hogyan lehet beleszeretni első pillantásra egy kaméleon kócos tekintetébe? Hogyan tud, szinte lebegve háton úszni a hatalmas testű jegesmedve? Miért a világ leggondosabb madárapukája a szarvcsőrű madár hímje? És miért nem szédül a lajhár, pedig hosszú órákat tölt fejjel lefelé függeszkedve a fán?
Olvasd el ezt a vidám, érdekes és izgalmas könyvet, és minderre választ kapsz. Emellett megismerkedhetsz a rendkívül ritka szibériai tigris életével, a játékos fehér kenguru hétköznapjaival, egy népes szurikáta család szokásaival.
És ez még nem minden. További állatkerti állatok várnak rá, hogy megismerd őket. Ebben segítenek a szerző varázslatos, egész oldalas fotói és festményei.

 

 

Telegdi Ágnes: Ó, azok a csodálatos állatok! - Madarak énekeiTelegdi Ágnes: Ó, azok a csodálatos állatok! - Madarak énekei

Évek óta figyelem, fotózom és nagyon szeretem a madarakat. Szeretném ezeket az élményeket közvetlen formában, valósághűen megosztani. Széncinke, varjú, harkály és a többiek köszöntenek ránk a színes oldalakról, hogy vidám kis meséjükkel lekössék a fiatal olvasó vagy hallgató közönséget. A madarak az évszakok változásának szimbólumai. A gólya, a fecskék Afrikából érkezve köszöntik a tavaszt. Nyáron a felcseperedett fiókák csiripelésétől zengenek az erdők. Ősszel csapatosan indulnak délre a nyári vendégek. Télen pedig a madáretetők zajos élete töri meg a dermedt táj csendjét. Mindig velünk vannak. Annyira megszokták az ember közelségét, hogy csak egy kicsit kell figyelnünk, és lakhelyünkön, kiránduláskor, nyaraláskor biztosan felfedezünk ismertebb és ismeretlenebb fajokat. Abban reménykedem, rövid kis történeteim közelebb hozzák a madárvilágot kicsikhez és nagyokhoz, és mindemellett a varázslatos fotók és az ezt kiegészítő festmények sok örömteli percet okoznak az év minden időszakában.

 

 

Disney Klasszikusok - Szenilla nyomábanDisney Klasszikusok - Szenilla nyomában

A Disney mozifilmjei generációknak nyújtottak és nyújtanak felejthetetlen élményeket. A sorozat olvasói eddig nem látott formában ismerhetik meg a népszerű történeteket.
A feledékeny Szenilla boldogan él az óceánban barátaival, Pizsivel és Némóval. Ám eszébe jutnak rég elvesztett szülei. Régi és új barátai segítségével, köztük Hankkel, a polippal a keresésükre indul.
Vajon sikerül Szenillának fényt derítenie a múltjára?

 

 

 

 

Babucs Éva: Gondri gazdát keresBabucs Éva: Gondri gazdát keres

Gondri csillogó, fekete szőrű kiskutya. Három hónapos, és már nagyon várja, hogy neki is legyen gazdája, de nem kell senkinek. Bánatában elhatározza, hogy elindul és maga keresi meg a gazdáját. Így kezdődik a Gondri-sorozat első könyve. A kiskutyának útközben számtalan különös kalandban lesz része. Találkozik egy segítőkész versenybiciklivel, a világ legaranyosabb cicáival, egy elveszett óriástökkel… Bár Gondri mindenkinek segíteni próbál, és őt is mindenki segíti, nem olyan egyszerű megtalálni, amire annyira vágyik…

 

 

Babucs Éva: Gondri gazdára találBabucs Éva: Gondri gazdára talál

Miközben Gondri elszántan keresi gazdáját, különös kalandokba bonyolódik. Vándorútja során találkozik falánk sünnel, gyanútlan csigával, hatalmas, vajszívű őrkutyával és haragos bácsival, akik újabb meglepetéseket tartogatnak számára. Gondri már nem is reméli, hogy gazdát talál magának, és szörnyű veszélybe sodródik, ám végül minden jóra fordul

 

Bővebben: Gyermek és ifjúsági könyvek

 

Nagy Miklós Városi Könyvtár és Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

Gyermekrészleg

 

1949-ben megnyílt Szeghalmon a Népkönyvtár, ahol még a gyermekek és a felnőttek közösen használták a könyvtárat.

1964-ben a gyermekrészleg különválik és a Szabadság tér 2. szám alatt működik tovább.

1972-ben a gyermekrészleg a Sárréti Múzeum irodahelyiségeivel egy épületbe, Hunyadi utca 2. szám alá költözik.

A könyvtárban rendszeresen voltak író-olvasó találkozók, rendhagyó órák. Vendég volt: Janikovszky Éva, Havas Judit, Fodor Zsóka, Bakó Ágnes, Szalay Lenke, Udvaros Béla, Szentirmay Éva, Szűcs András, Horgas Béla, Levendel Júlia és a Búvár szerkesztősége.

1983. augusztus 15-én a gyermekrészleg új épületben kerül elhelyezésre, Béke (ma Tildy) utca 28. szám alatt.

Irodalmi műsorok, rendezvények. Vendég volt: Bálint Ágnes író, Marék Veronika, Janikovszky Éva, É. Szabó Márta, Sebő Ferenc, Bogáti Péter, Móricz Virág, Magyar Tamás.

1990. január 15-én a gyermekrészleg takarékossági okok miatt az anyakönyvtárhoz költözik, ahol olyan mérhetetlen zsúfoltság keletkezik, mely mindenfajta közművelődési tevékenységet lehetetlenné tesz.

1997. február 17-én a könyvtár megnyitotta kapuit a nagyközönség számára a Nagy Miklós utca 6. szám alatti ujjá alakított épületben, ahol a gyermekrészleg megújulva várta a fiatal olvasókat.

Vendégeink voltak: Marék Veronika, Hetényi György, Havas Judit, Vitai Ildikó, Kun János, Misztrál együttes, Balázs Ágnes, Dóka Péter, Nógrádi Gábor.

2010-ben Szeghalom Város Önkormányzata pályázaton nyert pénzt, amiből a romokban álló Wenkheim-D'Orsay kastélyt felújította. Ebbe az épületbe költözött át a könyvtár és a múzeum.

2011. július 4-én megnyílt és fogadja olvasóit a gyermekkönyvtár a Nagy Miklós utca 2. szám alatt.

Vendég volt: a Békés megyei Napsugár Bábszínház, volt Miklós napi és húsvéti játszóház, Nógrádi Gáborral író-olvasó találkozó. Az Európai Unió és én címmel rajzpályázat és kép kiállítás. A IX. Országos Vasutas Fotókiállítás keretein belül vasúti terepasztalt nézhettek meg fiatal olvasóink.

https://i.ytimg.com/vi/yGXAeeBCMV8/mqdefault.jpg

Mikulás napi videó                           Képek

Felíratkozás hírlevélre

Ki olvas minket

Oldalainkat 2828 vendég és 0 tag böngészi

Keresés

Nyelvek

Hungarian English German Romanian

Ajánlott oldalak

Scroll to top