SIMAY KISDEDÓVÓ és NAGYGAZDAHÁZ

Szeghalom, Tildy. utca 14.

           Simay János 1816-ban Kenderesen született, édesapja halála után édesanyjával Szeghalomra a rokonság közelébe költözött. Iskoláit helyben és Debrecenben végezte. A helyi közélet aktív tagja volt. Az épületegyüttes szerényebb, klasszicista, belső oszlopsor-tornácos része 1836-ra épült fel. 1849 és 1854 között községi bírósága idején vagyonát harmincszorosára növelte, ami később több találgatás és népi monda tárgyát képezte. 1859-től 1873-ig csendbiztosként működött. 
           Nyugállományba vonulása után több alapítványt tett, többek között a község javára, hogy házát, illetve annak telkét és hozzá megfelelő jövedelmet biztosítva, óvodát emeljenek. Péter András bírósága idején épült fel, a ma látható, korábbi lakóházhoz épített romantikus stílusjegyeket hordozó épület, az 1885-ös megnyitásakor az ország legmodernebb ilyen intézményeinek egyikeként. Az építő ifjabb Bogdán Lajos építész volt, az 1848-as mártír szeghalmi református lelkipásztor fia.

Az óvoda feladatát 1986-ig 101 éven keresztül látta el. 1990-ben a volt Sárréti Múzeum költözött az épületbe. A Simay ingatlant 2010-ben a város önkormányzata pályázat keretében teljesen felújította és napjainkban újra gyűjteményi-közösségi kulturális feladatot tölt be.

Jelenleg a “Mundérba bújt történelem” című országosan egyedülálló had- és egyenruha történeti-kiállítást lehet megtekinteni az óvodai szárnyban.

Az eredeti lakóházban Simay János korát idéző népi bútorok kaptak helyet. A szabadkéményes konyhában korhű cívis-polgári berendezés és enteriőr látható.

Az utcafronton, mely Dapsy Gizella Szeghalom első óvónőjeként működött és NIL néven ismert alakja volt a magyar irodalomnak, korát idéző, száz év előtti polgári berendezéssel találkozik a betérő.

A gazdaház falán Simay János emlékét márványtábla őrzi.

Skip to content