1949-2011

A könyvtár 1949-ben létesült a népkönyvtár-mozgalom keretében. 1952-től községi könyvtárként működött tovább. Többszöri helyváltoztatás után 1958-ban kapta meg az akkori Béke (ma Tildy Zoltán) utcai üzletház egyetlen helyiségét. Ugyanebben az évben járási intézmény lett, s ebben a minőségben fokozatosan elfoglalta az egész épületet. 1960-ban olvasóteremmel és raktárhelyiséggel bővítették.1977-ben egy jelentősebb felújítás során a teljes alapterület – 270 m2 – az intézmény használatába került. Az elhelyezést ezzel akkor 5 évre kívánták megoldani, amiből 20 év lett. A szinte azonnal jelentkező túlzsúfoltságot az épülethez 1980-ban hozzátoldott faházraktár is csak átmenetileg enyhítette. Az egykori üzletház és lakás már 1958-ban kb. száz éves építmény volt, amit eredeti funkciójában is többször átalakítottak, így rossz állaga miatt a könyvtári célra végrehajtott rekonstrukciók ellenére soha nem felelt meg rendeltetésének.

1967 körül a gyermek részleget a túlzsúfoltság enyhítése érdekében kiköltöztették, a utána az 1990-es visszatelepítésig három helyen is működött, 100-150 m2 alapterületen. A két részleg újbóli összevonásának gazdasági okai voltak. Az ezzel járó további megszorító intézkedések (létszámleépítés, költségelvonás, a nyitva tartás korlátozása) súlyosbították a korábbi keserves állapotokat, és az utóbbi bő fél évtizedben csaknem ellehetetlenítették az intézmény munkáját.

A könyvtár 1971-től nagyközségi és járási, 1984-től pedig városi közművelődési könyvtárként működik.

A 70-es évek intenzív városfejlesztő programja ellenére az elmúlt két évtized tanácsi, mai önkormányzati szervei nem fordítottak elég gondot a település könyvtárügyének véglege megoldására, annak ellenére, hogy számos terv és elképzelés született a könyvtár megfelelő elhelyezésére. Az üggyel foglalkozó testületek az egyik választási ciklusról a másikra halasztották az ügy megoldását, mígnem 1993-ban döntés született az üresen álló, 440 m2 alapterületű volt szolgáltató ház könyvtári célokra történő átalakításáról. Sokáig úgy tűnt, ez is csak terv marad, mert anyagiak hiányában nem kezdődhettek el a munkálatok. 1996-ban azonban a város költségvetéséből három millió forintot szántak erre a célra, amit később hét millióra módosítottak. A rekonstrukció közel egy évig tartott, azzal a reménnyel, hogy addig az intézmény az eredeti helyén működhet, a Tildy utcában. Az új épület átadását 1996. szeptember 1-jére tervezték, de a város időközben beállott anyagi nehézségei miatt a határidőt nem lehetett betartani.

A könyvtár az új épületbe 1997 januárjában költözött be. A kétszintes épület átalakítási munkálatai nyomán kellemes környezet fogadta a látogatókat: Impozáns, egybefüggő, szép, világos terek. Az épület jól funkcionáló, praktikusan kialakított járulékos helyiségek tették használhatóvá. A berendezésnél kizárólag a régi bútorokkal lehetett számolni – amit felújítottak -, de kevésnek bizonyult. A jelentős alapterületű növekedés ellenére az állomány több mint 50 %-a továbbra is a raktárban volt. Ez a 20-25 ezer kötetnyi hasznos anyag az épület egyik legfrekventáltabb – de elkülöníthető – helyiséget foglalta el ahelyett, hogy az olvasók közvetlen használhatták volna.

1997. augusztus 20-án történt meg az épület ünnepélyes átadás névadása és a névadó Nagy Miklós (a helyi gimnázium alapító igazgatója, a település szellemi életének jelentős egyénisége volt) emléktáblájának felavatása.

A Város központjában lévő épület – közel ötven év után – méltó körülményeket biztosított a város és környéke olvasóközönségének.
2011-2012

2010-2011-ben Szeghalom Város Önkormányzata egy DAOP-os pályázat keretében felújította a Sétakertben levő D’ Orsay kastélyt, melyet könyvtári és múzeumi funkcióval kívánt megtölteni. 2011 évben egy képviselő-testületi határozattal a képviselők összevonták a könyvtárat a múzeummal, és az összevont intézmény Nagy Miklós Városi Könyvtár és Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjtemény néven funkcionál az új épületben. A könyvtár a múzeum költözése 2011-ben lebonyolódott.

A könyvtár a költözés után 2011. július 4-én nyitotta meg újra kapuit a kastély déli és nyugati szárnyában az eddiginél nagyobb és a mozgáskorlátozottak, idősek számára ideálisabb helyen, a múzeum egy része a északi szárnyba költözött, mely 2012. március 15-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.. A klasszicista stílusú teljesen felújított épület gyönyörű színfoltja a városnak és immár méltó helyett biztosít az összevont intézménynek.

Kategória: Könyvtárról

Skip to content