Békés Megyei Népújság 16. évf. 301. (1961.12.22)

Nem volt teljes forduló a megyei kosárlabda-bajnokságban
Nők
Békési FMSZ Vörös Meteor— Szeghalmi Gimnázium 61:16 (22:4)
Békés. Vezette: Molnár. A békésiek javuló játékkal biztosan nyerték a mérkőzést. Mindkét félidőben a hazaiak irányították a játékot és tervszerű akciókból érték el a kosarakat. Legjobb dobók: Nyíri 26, Kulich 12, illetve Farkas 10.
Férfiak
Békési FMSZ Vörös Meteor- Szeghalmi Gimnázium 136:38 (64:16)
Békés. Vezette: Molnár. A szeghalmi diákok teljesen megilletődve léptek a pályára, és így a legjobb helyzeteket sem tudták érvényesíteni, a hazaiak viszont Szabó irányításával egymás után érték el a kosarakat. A második félidőben további szép játékkal érték el a hazaiak három számjegyű győzelmüket. A vendégek csak távoli dobásokkal kísérleteztek. Legjobb dobók: Szabó 43, Molnár 26, Kiss 22, illetve Jermendy 22, Madar 12.

Szerző: nmvkadmin | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Békés Megyei Népújság 16. évf. 288. (1961.12.07)

Meglepetések a megyei kosárlabda-bajnokság 3. fordulójában
Férfiak
Szeghalmi Gimnázium—Gyulai Gimnázium 34:32 (20:19). Gyula,
vezette: Molnár, Kecskeméti. A forduló egyik legizgalmasabb mór. kőzését vívta a két gimnázium csapata. A végig sportszerű mérkőzésen fej fej melletti szoros küzdelem után alakult ki a végeredmény. A győztes kosarakat az utolsó percben büntetőből szerezték meg a vendégek. Legjobb dobók: Esztergály 18, Vecsési 6, illetve Gubicza 14, Szigetvári 9.
Nők
Gyulai Gimnázium—Szeghalmi Gimnázium 60:24 (27:14). Gyula,
vezette: Molnár, Kecskeméti. A helyenként jól játszó hazai csapat tervszerű támadásokkal biztosan győzött. Legjobb dobók: Máté 31, Kliszek 12, Marton 9, illetve Korán 14, Farkas 4.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Szerző: nmvkadmin | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Békés Megyei Népújság 16. évf. 280. (1961.11.28)

A szeghalmi gimnázium kiszeseinek kiállítása
(Tudósítóinktól.)
A szeghalmi gimnázium ki- szesei és a pedagógus szakszervezet november 18-tól 25-ig tartó közös kézimunka kiállítást rendezett. A kiállításon többek között buzsáki, sárközi, kalotaszegi és más vidékek népi hímzéseiből készült kézimunkákat, valamint horgolt csipkéket mutattak be. Szeghalmon ez volt az első ilyen kiállítás, amit a gimnázium KISZ- szervezete és a pedagógus szak- szervezet rendezett.

Szerző: nmvkadmin | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Békés Megyei Népújság 16. évf. 275. (1961.11.22)

A békésiek nyerték a rangadót
— Megkezdődött a megyei kosárlabda-bajnokság —
Férfiak
Szeghalmi Gimnázium—Békési Gimnázium 48:28 (22:10). Békés, vezette: Kecskeméti, Domokos. A mérkőzés nagy irammal kezdődött és először a békésiek lendültek támadásba, de a jó helyzetek sorozatos kihagyása után visszaestek és a vendégcsapat biztosan szerezte meg a győzelmet. Legjobb dobók: Hemmándy, Húsz, Esztergályos 10, illetve Kovács 14, Püski 8.
Nők
Békési Gimnázium—Szeghalmi Gimnázium 34:21 (16:10). Békés, vezette: Kecskeméti, Domokos. A békési csapat nagyobb összeszokottsága révén biztosan nyert. Legjobb dobók: Hídvégi 15, R. Nagy 14, illetve Kovács 8, Farkas 6.

Szerző: nmvkadmin | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Békés Megyei Népújság 16. évf. 264. (1961.11.09)

Egy versenymozgalom nyomában
— Sikeres lesz-e a szeghalmi fiatalok kezdeményezése? —
A földművesszövetkezetek szeg. halmi járási választmánya szeptember 28-i ülésöl megtárgyalta a SZÖVOSZ V. kongresszusának munkaverseny-felhívását. Ezen belül a földművesszövetkezetek tagszervezési, részjegyfizetési terveinek teljesítését. Foglalkoztak a választmányi tagok a MÉSZÖV szövetkezetpolitikai főosztály és a KISZ megyei végrehajtó bizottság által kiadott közös felhívással, a fiatalok földművesszövetkezeti tagokká való beszervezésével.
A napokban részt vettünk egy tanácskozáson, ahol a szeghalmi fiatalok a füzesgyarmatiakkal való versenyt beszélték meg. A rendkívüli KISZ-taggyűlés a fiatalok tagszervezésével foglalkozva elhatározta, hogy a szervezést megkezdik és vállalják: még 50 fiatalt szerveznek be az fmsz tagjai sorába Amint a KlSZ-titkár, Győri Ibolya elmondtál, a szervezés módszerét illetően is versenyben vannak a füzesgyarmati fmsz-szel. Tokai Emma, a KISZ-csoport megbízottja arról beszélt, hogy nagy szorgalommal fogtak hozzá községükben a szervezéshez. Vállalták: ők 150 fiatalt szerveznek be a verseny ideje alatt.
Bucsa kis község a megye szélén, de a szorgalom náluk is eredményt hozott. Már eddig újabb 36 fiatal lett a földművesszövetkezet tagja. Körösújfalu, Vésztő és Kö- rösladány fmsz-fiataljai is kezdik bontogatni a verseny szálait. Itt is hozzáfogtak a fiatalok, hogy felfrissítsek az fmsz tagságát.
Ahogy végigjártuk Juhász elvtárssal, a járási KPVDSZ titkárával a szeghalmi járást, s elbeszélgettünk a fiatalokkal és az idősebbekkel, sikert láttunk felcsillanni. A járásban eredményről számolták be. Különösen Füzesgyarmaton, Szeghalmon és Bucsán, ahol az idősebbek is segítik a fiatalokat ebben a munkában. A sárréti tánc- és népi együttesnek többsége is már tagja az fmsz-nek.
Különösképpen hasznosak azok a klubestek és hanglemez-bemutatók, melyeket táncos esték és teadélutánok követnek. Dicséret illeti az fmsz fiataljait, hogy eljárnak a tsz-ek fiataljainak összejöveteleire, s azokat meghívják hozzájuk. Megszívlelendő, ahogyan az FJK és a KPVDSZ járási bizottsága segíti e mozgalmat. Nagy segítséget adtak és adnak a fiataloknak a vezetők.
Társadalmi üggyé vált a szeghalmi járásban a fiatalok fmsz- tagokká szervezése a községi párt. bizottságoknál, a KlSZ-szerveze- tekben, de hasonlóan a pedagógusok körében is. Ebben a sokrétű nevelőmunkában sokat segít Pécsi Magdolna, Makara Éva nevelő és Borsi Klára óvónő, aki a kultúr- munkában ad hasznos tanácsokat. S így jól össze tudják kötni az agitációs és propagandamunkával a szervezést. Szegvári Róbert és a többiek nemcsak arra törekednek, hogy a fiatalok aláírják a belépési nyilatkozatot, hanem azt akarják, hogy meg is győzzék őket: mi a célja a földművesszövetkezeti tagoknak.
A földművesszövetkezetek igazgatósági elnökei vállalták a szeghalmi járásban a fiatalok segítését a szervezés közben, s azt, hogy hetenként összehívják őket, s megbeszélik velük a következő tennivalókat.
A termelőszövetkezetek vezetői, KISZ-fiataljai látják a verseny- mozgalom fontosságát és részt vállaltak ebből a versenyből. Le- hoczki Mihály, a füzesgyarmati Vörös Csillag Termelőszövetkezet agronómusa segíti mind a két tsz fiataljait a szervezési munkában.Sokat segít a fiataloknak a körösújfalui termelőszövetkezet főkönyvelője, Kecskeméti elvtárs is.
Ezek az eredmények szolgáljanak útmutatásul a megye többi földművesszövetkezete fiataljai számára, hogy a SZÖVOSZ V. kongresszusa tiszteletére a füzesgyarmati fölművesszövetkezet fiataljai részéről megkezdett tagszervezési versenyfelhívás az egész megyében eredménnyel járjon.
Back Gyula MÉSZÖV

Szerző: nmvkadmin | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Békés Megyei Népújság 16. évf. 262. (1961.11.02)

Kacsa-törzsállomány a szeghalmi Béke Tsz-ben
Jövőre Szeghalom községben új baromfikeltető-állomás kezdi meg működését. A keltetőállomásnak szüksége lesz kacsatojásra is és ezért a Béke Termelőszövetkezet tagsága legutóbbi közgyűlésén úgy határozott, hogy a vízhez közel lévő erre alkalmas helyiségükben mintegy 500 kacsából álló törzs- állományt állítanak be, hogy ezzel is biztosítsák a keltetőállomás szükségletének egy részét.
A termelőszövetkezet új egysége megfelelő jövedelmet is fog biztosítani majd a tagságnak.
Szeghalom is ünnepel
(Tudósítónktól)
A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 44. évfordulója alkalmából Szeghalmon már november 6-án este nagyszabású ünnepséget rendeznek. A művelődési otthon előtti téren az önkéntes tűzoltózenekar szórakoztatja a közönséget. Utána este fél 7-kor a járási művelődési házban ünnepi nagygyűlés lesz, ahol az ünnepi beszéd után a Sárréti népi együttes ad műsort, melyet reggelig tartó bál követ.

Szerző: nmvkadmin | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Békés Megyei Népújság 16. évf. 259. (1961.11.02)

Fejlesztik a szeghalmi TBC-gyógyintézetet
A szeghalmi tüdőbeteg-gyógyintézetet csaknem kétszeres befogadóképességűre, 100 ágyassá fejlesztették az eltelt tíz évben. A Berettyó folyó melletti tbc-kór- házat — amelyben a megyebelieken kívül sokszáz budapesti és az ország más vidékeire való beteget kezeltek, pihentettek és erősítettek — korszerűsítik. A kórtermekből és rendelőkből jövőre már kirakják a kályhákat, s egymillió forintnál több költséggel központi fűtést vezetnek be. Az idén elkészült a központi fűtőberendezés, januárban pedig kazánház építését kezdik meg.

Szerző: nmvkadmin | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Békés Megyei Népújság 16. évf. 254. (1961.10.27)

A SZEGHALMI DÓZSA női kézilabda csapata három év alatt jutott fel a csúcsra, és egy fél év alatt lezuhant onnan. Az együttes ma egy éve, mint Békés megye bajnoka utazott az NB Il-es osztályozóra. Ott rosszul szerepeltek, de amikor a szakosztályt átvette a Petőfi sportkör, megígérték, elhatározták, hogy jövőre jobban helyt fognak álini. Azonban egy fél év alatt a szakszerűtlen vezetés, az utánpótlás hiánya odajuttatta a bajnokcsapatot, hogy sorozatos mérkőzés-lemondások, távolmaradások miatt már a tavaszi forduló végén kizárták őket az I. osztályból.

Szerző: nmvkadmin | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Békés Megyei Népújság 16. évf. 246. (1961.10.18)

Külföldi kirándulást szerveznek a szeghalmi gimnázium tanulói
A szeghalmi gimnázium tanulói igen sokat segítettek a terme* iőszövetkezeteknek a mezőgazdasági termények betakarításában. Mintegy 440 tanuló összesen 200 holdon törte le a kukoricát. Dolgoztak a Szeghalmi Állami Gazdaság három üzemegységében, az Űj Barázda, valamint a Magyar—Vietnami Barátság Termelőszövetkezetben. A diákok összesen 38 ezer forintot kaptak* munkájukért, s ebből az összegből országjáró tanulmányi kirándulásokat szerveznek, de tervbe vettek egy külföldi tanulmányutat is.
A diákok munkáját a szeghalmi Űj Barázda Termelőszövetkezet tagsága a kifizetett munkadíj mellett levélben is megköszönte.
(r—s)
Egészségügyi előadásokat szerveznek a szeghalmi járásban
A közalkalmazottak szakszervezete szeghalmi bizottsága a napokban értekezleten beszélte meg, hogy októberben az egészségügyi hónap keretében úgy a járási tanácsnál, mint a községeknél több egészségügyi előadást szervez. Ezenkívül kiállítást is rendeznek, melyen egészségügyünk helyzetét ismertetik.
Október 23-án Szeghalmon a járási művelődési házban Az idegrendszeri megbetegedések és azok megelőzése címmel tartanak előadást. A rák- és tüdőszűrés fontosságáról dr. Jánvári Zoltán járási főorvos tart előadásokat a járás községeiben.
Nátor János

Szerző: nmvkadmin | Közzétéve: , telt el a közzététel óta
Skip to content